logo

Grad
Srebrenik

adnan

Adnan Bjelić – gradonačelnik Grada Srebrenik

Adnan Bjelić gradonačelnik Grada Srebrenika, rođen je 1983. godine u Tuzli. Oženjen je i otac jednog djeteta.

Diplomirao je 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Odsjek za turski jezik i književnost. Aktivno govori engleski i turski jezik. Nakon završenog fakulteta radno iskustvo sticao je u realnom i javnom sektoru. Dugi niz godina radio je na raznim poslovima u oblasti turizma. U okviru radnog angažmana u gradskoj upravi radio je na velikom broju projekata koji su zasigurno popravili stanje u oblasti privrede, zapošljavanja mladih, otvaranja vlastih biznisa, energijske efikasnosti, turizma, kulture i sporta. Nakon sticanja visoke stručne spreme vrijeme je posvetio učenju raznih vještina i sticanju kompentencija za rad u raznim oblastima.

Posjeduje izražene  komunikacijske i organizacijske vještine. Između ostalih, stekao je znanje o upravljanju projektnim ciklusom, usavršio je oblast menadžerstva EU projekta, kreiranje IPA okvira finansiranja, pripremu tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte na lokalnom nivou i u mnogim drugim oblastima. Tokom desetogodišnjeg rada u javnom sektoru u okviru rada na više pozicija vodio je veliki broj projekata koji su doprinijeli poboljšanju stanja u različitim oblastima.

Prije svega, odlično poznaje upravljanje projektnim ciklusom što je iskoristio za pisanje i provedbu mnogih projekata na području Srebrenika, od kojih ističemo izgradnju novog korita rijeke Tinje, izgradnju kolektora upotrijebljenih i otpadnih voda u poslovnoj zoni, utopljavanje sportsko-rekrativnog centra, razvoj toplovodne mreže u Srebreniku, više projekata revitalizacije i rekonstrukcije kao i promocije Starog grada Srebrenika, izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa na planini Majevici, kao i mnogih drugih projekata.

Poznavanje stranih jezika iskoristio je za povezivanje naših privrednika sa partnerima iz drugih zemalja, za promociju i predstavljanje Srebrenika u međunarodnim okvirima, kao i pripremu i provedbu projekata finansiranih iz međunarodnih izvora. Jedan od najvažnijih projekata u kojem je imao ulogu projekt menadžera je projekat COMPOSE koji je finansiran od strane Evropske unije i koji je Srebreniku, između ostalog, obezbijedio razvoj toplovodne mreže, upajanje javnih objekata na sistem daljinskog grijanja, utopljavanje Doma kulture, kao i referensu za implementaciju svih budućih projekata koje će biti moguće finansirati sredstvima EU fondova.

Aktivno je učestvovao u organizaciji niza kulturno-sportskih manifestacija koje su promovisale Srebrenik te građanima ovog grada pružile  vrhunske sadržaje.

Podijelite članak